Chiropraktyka poznań

Trzy Diamenty - Gabinet Terapii Naturalnych Chiropraktyki Kręgosłupa

Przemysław Rybczyński
specjalista naturalnych terapii kręgosłupa

Terapeuta Chiropraktyk dyplomowany
Członek Stowarzyszenia Chiropraktyków Polskich

Kontakt

tel.: 606-998-116

e-mail: trzydiamenty@o2.pl

Gabinet:
ul. Nagietkowa 33
60-175 Poznań

Czynne :
Od Poniedziałku do Środy

W GODZ.
10.00 - 15.00

REJESTRACJA WYŁĄCZNIE TELEFONICZNA
OD GODZ. 9.00

Masaż Poznań
Trzy Diamenty - Gabinet Terapii Naturalnych Chiropraktyki Kręgosłupa
Przemysław Rybczyński – specjalista naturalnych terapii kręgosłupa

Terapeuta Chiropraktyk dyplomowany
Członek Stowarzyszenia Chiropraktyków Polskich

Naturalne minerały i witaminy

Nasz organizm potrzebuje dziennie 90 składników odżywczych, których powinno dostarczać mu pożywienie jest to 60 minerałów, 16 witamin, 12 aminokwasów i 3 podstawowe tłuszcze. Dłuższy niedobór któregoś z tych składników może prowadzić do różnego typu chorób !!! Żywność nie wszystkie z nich dostarcza organizmowi w optymalnych ilościach.

Często słyszy się, że zdrowie jest najważniejsze ale tak naprawdę niewiele dla niego robimy !!!

Efekty nieprawidłowego odżywiania się, czyli braku odpowiednich witamin i minerałów, dadzą się na pewno odczuć z opóźnieniem kilku lat.
Naturalne i wchłaniane suplementy, witaminy i minerały to najlepsze i najtańsze ubezpieczenie.

Im szybciej tego dokonasz, tym większą masz szansę cieszyć się długim życiem w zdrowiu i dobrej kondycji. Czego z całego serca wszystkim życzę.

Odkładające się  w powięzach  tkance łącznej kwasy podwyższające ph  i toksyny = stany zapalne  mają udział we wszystkich chorobach przewlekłych wyzwalając objawy  i  będąc efektem zniszczenia komórek ciała  sprzyjają  rozwojowi schorzeń mięśni, kości, kręgosłupa.                           

DLATEGO POWINNIŚMY  DOSTARCZYĆ  DO ORGANIZMU NATURALNE WCHŁANIALNE  SUPLEMENTY  

 

DZIAŁAJĄ ONE :

  odkwaszająco, obniżają ph,  zmniejszają poziom toksyn,  dostarczają organizmowi budulca,naturalnych  substancji wzmacniających                 

  NATURALNA NIE SYNTETYCZNA WCHŁANIALNA SUPLEMENTACJA ZIOŁA – ROŚLINY  LECZNICZE  I  MINERAŁY

 

1.SOK Z MŁODEGO JĘCZMIENIA             

ODNAWIA RÓWNOWAGĘ KWASOWO-ZASADOWĄ Zawiera całą gamę witamin, które aktywują enzymy pomagające w prewencji zdrowia. Młody jęczmień ma wysoką zawartość beta-karotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i choliny, krewnej witaminy B. W młodym jęczmieniu witaminy i pozostałe aktywne składniki pozostają prawie nie naruszone. Bez enzymów dochodzi do zaburzenia wszystkich funkcji życiowych – trawienia, oddychania, poruszania się itd. Ekstrakt z młodego jęczmienia zawiera więcej niż 20 enzymów, a badania odkrywają kolejne. 45% jego masy tworzą doskonale trawione białka. Sok roślinny jest bogaty w cud przyrody chlorofil.

 Zawiera nadtlenek dysmutazy (SOD) – likwidator wolnych rodników, oksydaze cytochrmowa – enzym przyśpieszający oksydacje i redukcje, katalaza – rozkładająca nadtlenek wodoru na wodę i tlen atomowy, który bezpośrednio stymuluje siły obronne organizmu, oksydaze- niezbędna do przetwarzania kwasów tłuszczowych;

Szczególną frakcją nadtlenku dysmutazy (SOD)  jest P4D1, który opóźnia niszczenie i mutacje komórek oraz wspomaga odnowę DNA. 

Węglowodanowa struktura trawy zbożowej ma ten szczególny walor, że zawiera duże ilości mukopolisacharydów (mps) substancje te wzmacniają wszystkie tkanki, również działanie chlorofilu, którego sporą ilość zawiera młody jęczmień wykazuje się szczególnymi właściwościami należy do nich zdolność do oczyszczania, gaszenia stanów zapalnych i odmładzania.

 

JEDNA SZKLANKA SOKU DAJE NAM DUŻO SKŁADNIKÓW MINERALNYCH I SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH

Potocznie nazwany: zielona krew lub zielone mleko Są delikatne, młode ok.7 dni , mocne: źdźbła jęczmienia z uprawy BIOLOGICZNEJ. Uprawa biologiczna zapewnia absolutny zakaz stosowania zaprawy nasiennej , pestycydów i herbicydów w czasie wzrostu a także żadnych  wspomagań chemicznych wysuszających  i konserwujących produkt ostateczny. Nie posiada także  żadnych chemicznych wspomagań zapachowych i koloryzujących.

Dzięki jęczmieniu dostarczymy  organizmowi niezbędny zestaw witamin, białek i składników mineralnych. Każdy może zaserwować sobie codziennie zielony koktajl chlorofilowy z jęczmienia, wystarczy zmieszać proszek jęczmienny i  gotowe. Sok z jęczmienia to najprawdopodobniej najzdrowszy fast food na świecie. Jest nieodzownym w celu odkwaszania i utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu a także przy wszelkich dietach.

Niedobór składników mineralnych w naszym pożywieniu stanowi główną przyczynę złego stanu zdrowia wśród mieszkańców krajów rozwijających się, jak zauważyło wielu lekarzy i specjalistów ds. żywienia. Kto z nas czuje się promiennie  zdrowy na co dzień i który człowiek w podeszłym wieku umiera jeszcze ze starości, a nie z powodu choroby. Ludzie ci nie są jeszcze chorzy, ale ich układ immunologiczny jest osłabiony. Są więc podatni na choroby, jak również na nowotwory. Objawem niebezpiecznych deficytów składników mineralnych może być przemęczenie, problemy z koncentracją, z zasypianiem. Szczególnie narażeni są ludzie starsi, którzy zwykle mniej jedzą i nie przykładają wagi do przygotowywania posiłków. Szybkie tempo życia i dużo stresu wymagają od nas dostarczania zwiększonej ilości składników mineralnych, aby podołać wymaganiom Jęczmień jest najstarszym i najważniejszym środkiem spożywczym ludzkości. Już same nasiona są bardzo pożywne, a co dopiero zielone źdźbła. Już w czasach Chrystusa przypisywano im wielką wagę. Niestety wiedza o tym poszła w niepamięć. Źdźbła jęczmienia to bogate źródło chlorofilu, witamin i protein, a związki te występują w korzystnych proporcjach. Liście magazynują składniki witalne, które powstały dzięki przekształceniu energii słonecznej i zasobów materii nieożywionej. Ludzki organizm doskonale potrafi je spożytkować.

Źdźbła jęczmienia są często określane mianem rogu obfitości w składniki witalne oraz jako najbogatszy środek spożywczy świata

 

DR YOSHIHIDE HAGIWARA

Sok z jęczmienia dostarcza dużo więcej wapnia i potasu , 30 razy więcej witamin z grupy B istotną szczególnie dla wegetarian witaminę b12, równie dużo prowitaminy A, zwanej beta-karotenem, siedem razy więcej witaminy C , pięć razy więcej żelaza , jak również duże ilości ważnych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, miedź i cynk. Jednym z bardzo ważnych składników produktu jest witamina B17 – której według najnowszych badań przypisuje się selektywne niszczenie komórek rakowych bez ujemnego wpływu na zdrowe komórki.. enzymy zawarte w jęczmieni , neutralizują substancje kancerogenne.

Chlorofil to zielony barwnik kondensujący energię słoneczną. Budową przypomina cząsteczkę hemoglobiny, która nadaje czerwone zabarwienie krwi, jednak zamiast żelaza posiada atom magnezu w środku molekuły. Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. Chlorofil zawarty w sproszkowanym jęczmieniu wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Sproszkowany jęczmień zawiera prawie wszystkie z niezbędnych do podtrzymania procesów biochemicznych witamin, z wyjątkiem witaminy D, którą organizm produkuje przy udziale promieni słonecznych. Zielone źdźbła jęczmienia zawierają między innymi: prowitaminę A  (beta- Karoten), witaminę A (retinol), witaminę B1(tiamina), B12, B2(ryboflawina), witaminę C, E, K i kwas foliowy.

Dotychczas wykazano obecność dwudziestu enzymów w zielonych źdźbłach jęczmienia. Enzymy jako biokatalizatory reakcji chemicznych są niezbędne w procesach przemiany materii.Rzadki enzym- dysmutaza ponadtlenkowa – SOD – wywierająca działanie antyoksydacyjne występuje tu obficie. SOD niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia.

Jeden ze związków czynnych występujący jedynie w źdźbłach jęczmiennych -isoflawonoid izowiteksyna (2-O-GIV), to również silny anty-utleniacz, który jeszcze skuteczniej od witaminy E i Beta-karotenu chroni nas przed rakotwórczymi substancjami występującymi w naszym środowisku, przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Poza tym związek ten zatrzymuje wapń w organizmie i wzmaga jego magazynowanie w kościach, wzmacniając je. Jest to dość istotne w profilaktyce i terapii osteoporozy. Izoflawonoidy wspomagają regenerację skóry.

Składniki mineralne są niezbędne dla każdej żywej komórki oraz są nieodzowne do sprawnego funkcjonowania enzymów i witamin. Duża zawartość składników mineralnych, takich jak: selen, cynk, magnez, sód, potas, żelazo oraz enzymów zawartych w  źdźbłach jęczmienia pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu i zmniejsza zakwaszenie. Źdźbła jęczmienia zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy :walinę, lizynę, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę, treoninę i metioninę. Wyciąg roślinny zawiera około 40% wysokiej wartości, dobrze przyswajalnego białka.

 

Jęczmień, z którego otrzymuje się proszek jęczmienny pochodzi z naturalnych upraw kontrolowanych biologicznie. Rośnie na glebach o wysokiej zawartości składników odżywczych, głównie w Australii, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Zbiory prowadzi się z okazów zawierających odpowiednie ilości substancji odżywczych, następnie ugniata się w celu otrzymania tak zwanego soku, który to jest poddawany procesowi łagodnego suszenia w temperaturze nie przekraczającej 38 stopni Celsjusza. W ten sposób otrzymuje się zielony suchy proszek. Łagodne warunki tych procesów pozwalają na zachowanie aktywności biologicznej substancji zawartych w surowcu, dzięki czemu otrzymuje się wysoce skoncentrowany środek spożywczy, który po wymieszaniu z wodą przypomina smak szpinaku oraz młodego groszku.

W celu uzupełnienia diety zaleca się picie trzy razy dziennie wyciągu z jęczmienia w/g wskazań producenta – wymieszanego w szklance wody lub soku, co najmniej przez miesiąc, a najlepiej wprowadzić ten dobry zwyczaj na stałe. Wypijany rankiem na czczo, zapewnia dobrą kondycję fizyczną i psychiczną, pity popołudniami zapobiega znużeniu, zaś wieczorem ułatwia zasypianie, ponieważ powoduje rozpad kwasów zawartych we krwi.

Sok z jęczmienia wpływa na zwiększenie aktywności limfocytów, szczególnie tak zwanych naturalnych zabójców. Zwiększona aktywność tych komórek utrzymuje się przez kilkanaście godzin. Duża zawartość procentowa chlorofilu determinuje działanie antybakteryjne. Liczne składniki mineralne wywierają pożądany wpływ na mineralizację organizmu i pomagają dzieciom z problemem koncentracji. Sok z jęczmienia  zawiera również serotoninę i tryptofan, czyli tak zwane hormony szczęścia, odpowiedzialne za poprawę nastroju.

UWAGA!!!  MIESZANIE PROSZKU Z JĘCZMIENIA Z GORĄCĄ WODĄ POWODUJE NISZCZENIE WARTOŚCIOWYCH SKŁADNIKÓW CZYNNYCH.

Stosowanie: w/g wskazań producenta

Napoje z wyciągiem z jęczmienia idealnie nadają się dla osób poszczących i odchudzających się. Można je łatwo przygotować w czasie podróży, w pracy czy podczas treningu. Dla podróżnych przygotowano specjalne tabletki w wyciągiem. Aby w pełni wykorzystać wartość biologiczną soku, należy wypijać go bezpośrednio po zmieszaniu.

 

Część Artykułu  – dr. JOELA   WOLLESA –  ” NIEŻYWI  LEKARZE  NIE KŁAMIĄ ” wybrane okrojone fragmenty !!!

…. W  trakcie   studiów medycznych  i  później  podczas  wielu  badań,  pytałem  ludzi, czy  zażywają   jakieś  witaminy.  Najczęściej  padała  odpowiedź,  że  tylko  witaminę  C.  Inne znali słabo lub w ogóle. Sprawą  prawidłowego  odżywiania   nie   interesują   się   lekarze   zajęci   leczeniem  chorób  wywołanych  często niedoborem witamin i minerałów.  Na co dzień  zajmują się  tym  reklamy w  środkach  masowego  przekazu,  które  najczęściej  karmią nas  zwykłym  śmieciem lub wręcz   truciznami. 6 kwietnia 1992 roku w miesięczniku Time ukazał się artykuł zatytułowany  Potęga witamin.  Przedstawione  zostały  w  nim  najnowsze  badania   naukowe,  które  wskazują  na  potężny  wpływ  witamin,   jeśli  chodzi  o  zapobieganie  chorobom serca,  nowotworom  oraz  szybkiemu  starzeniu się. Temu  problemowi  poświęcono  sześć stron.  Wśród licznych wypowiedzi  tylko jedna była negatywna. Lekarz, którego  autor  tekstu  zapytał, co    sądzi  o   uzupełnieniu naszej  diety  witaminami  i  minerałami  odpowiedział:  –  Branie  dodatkowo  witamin   i  minerałów    nie  czyni   nic  dobrego   dla  organizmu.  Wszystkie   potrzebne  składniki   możemy   pozyskać  z  normalnego   pożywienia.  Jeśli  będziemy  je  przyjmować  dodatkowo,  będziemy  mieli  tylko  droższy  mocz.  Ludzie  z Missouri  powiedzieliby  po prostu:  Nie  ma  potrzeby  sikać  dolarami.  Czy  Ta  wypowiedź   jest  prawdziwa’?

MUSZĘ   WAM  POWIEDZIEĆ, ŻE PO WYKONANIU  17.5 TYS. SEKCJACH ZWŁOK  ZWIERZĄT   I  LUDZI  OSOBIŚCIE  JESTEM   GOTÓW   KAŻDEGO   DNIA   WYSIKAĆ   PÓŁ   CZY  DOLARA  DZIENNIE,   GDYŻ   I   TAK   JEST   TO   NAJTAŃSZE   UBEZPIECZENIE  JAKIE   MOŻNA   SOBIE   WYOBRAZIĆ.

Dzięki tym badaniom dokonałem pewnego odkrycia i doszedłem do wniosku, że prawdopodobne jest iż wszystkie zwierzęta i ludzie, którzy zmarli w naturalny sposób,NA SKUTEK BRAKU PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH, JAKIMI SĄ WITAMINY I MINERAŁY !!

 

Jeśli nie zainwestujecie  w  swoje  zdrowie  i  zdrowie  waszych  bliskich, będziecie musieli   wydać  duże  pieniądze  na  leczenie  siebie  i  swojej   rodziny  u  lekarzy   takich,  jak  cytowany  powyżej. Będziecie  spłacać  domy, mercedesy,  wakacje  swoich  lekarzy  i  firm ubezpieczeniowych. Bierzcie  przy  tym  pod uwagę, że z tych pieniędzy  ani jeden cent nie pójdzie na badania, lecz  wszystkie  do  prywatnych  kieszeni.  Owszem,  władze   każdego  kraju wydają duże pieniądze na badania medyczne, ale pochodzą one z budżetu, który zasilany jest przecież  waszymi  podatkami. Rząd  amerykański  wydaje  obecnie  około  1,3  tryliona  dolarów  rocznie  na  badania zdrowotne. Przy okazji chcemy wam uświadomić, że gdybyście tych samych ubezpieczeń i systemu medycznego używali w  stosunku do zwierząt,  to jeden hamburger  kosztowałby 250 dolarów.  Gdyby natomiast  odwrócić  tę  sprawę  to  wtedy miesięczne ubezpieczenie pięcioosobowej rodziny kosztowałoby tylko 10 dolarów.

Witamina A  retinol, Wpływa na wzrost i regenerację kości, zębów, włosów, skóry i błony śluzowej oczu, goi rany, wspomaga system immunologiczny.

Pamiętajcie, że  sami  decydujecie  o  sobie,  sami  wybieracie. Poprzez  system  ubezpieczeń  medycznych   bardzo  wielu  agentów  ubezpieczeniowych i  lekarzy stałoby  się ludźmi bogatymi. To  jest dług,  który oni  powinni  kiedyś nam spłacić. Powinni  może  zrobić to,  co  producenci  samochodów  robią  w  stosunku  do  właścicieli samochodów  i  samych  aut.  Zdarzało się  kilkakrotnie, że  firmy  samochodowe  ściągały z całego  kraju  sprzedaną  partię  aut,  gdyż  odkryto  w  nich  poważną  usterkę.   Tak  było np. z  Fiatem,  który  kilka  lat  temu  umożliwił  pełną  przebudowę,  naprawę  lub zwrot  samochodów  Punto,   bowiem  wypuszczono  je  z  istotną  wadą. Tu zabija się 300 tysięcy  ludzi  rocznie  i  nie  słyszymy  nawet  słowa:   – Przepraszam Wielu  lekarzy  powinno  wezwać swoich pacjentów i naprawić to, co zepsuli. W zasadzie powinni wezwać tych, których leczyli z wrzodów   żołądka.  Prawdopodobnie  wszyscy albo prawie wszyscy ludzie,  w  tym  również  lekarze,  twierdzą,  że  głównym  powodem  chorób  wrzodowych  jest  stres.  Weterynarze  już  50 lat  temu wiedzieli, że wrzody są wywołane bakterią  znaną  dobrze  specjalistom.  Rolników nie stać na kosztowne leczenie zwierząt hodowlanych, kosztowne operacje i dlatego bydło i  trzodę  leczą,  chronią zupełnie inaczej, a  przy  tym  znacznie taniej  i  skuteczniej.

Witamina B12  Niezbędna dla rozwoju i czynności systemu nerwowego, dla lepszej koncentracji i pamięci, ma działanie antyalergiczne i antytoksyczne.

Witamina C  kwas askorbinowy, Przyspiesza gojenie się ran, wpływa na wzrost aktywności komórek oraz tworzenie się i odbudowę kości, zębów, chrząstek i naczyń krwionośnych. Zwiększa odporność organizmu.

 

Witamina B6 pirydoksyna, Steruje przemianą białek i tłuszczów, zapewnia zdrowy stan skóry; wzmacnia odporność organizmu, jest niezbędna do tworzenia hemoglobiny.

Witamina D3 pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stężenia wapnia we krwi i pobudzenia prawidłowego tworzenia i mineralizacji kości, wspomaga metabolizm fosforu, ważna dla systemu nerwowego i prawidłowego krzepnięcia.

 Witamina E  tokoferol, 50mg Reguluje krzepliwości krwi, wzmacnia odporność, jest skutecznym przeciwutleniaczem, obniża ciśnienie krwi, sprzyja regeneracji i wzrostowi masy mięśniowej oraz innych tkanek, łagodzi zmęczenie.

 

K  Potas reguluje bicie serca i ciśnienie krwi, zwiększa sprawność umysłową przez dostarczanie tlenu do mózgu, pobudza nerki do wydalania z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, zachowuje właściwą alkaliczność płynów ustrojowych

Rolnicy dobrze znają problem łaknienia zwierząt. Objawia się ona u zwierząt bardzo często. np. krowy oddając mleko pozbawiają się dużych ilości wapnia i magnezu i liżą wtedy ziemię, kamienie, mury obory wybielone wapnem. Dobry rolnik wie, że należy podać im wtedy dodatkowo minerały, bo jeśli tego nie uczyni to musi liczyć się z budową nowej obory. U ludzi dolegliwość ta występuje równie często. Problem łaknienia czegoś z powodu niedoboru pewnych substancji w organizmie widoczna jest szczególnie u kobiet w ciąży. Potrafią one np. zbudzić się w środku nocy i ku zdziwieniu męża wysłać go do nocnego sklepu na przykład po lody śmietankowe. Okazuje się, że brakuje im wtedy składników mineralnych pobieranych przez dziecko z organizmu matki. Zdarza nam się również widywać dziecko zjadające ziemię lub tynk ze ścian. Nie jest ono psychicznie chore, po prostu odczuwa niedobór minerałów.

Cr – Chrom, zapobiega powstawaniu miażdżycy, stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, wspomaga transport aminokwasów do komórek, przeciwdziała powstawaniu otyłości poprzez ograniczenie odkładania tłuszczów. Aby   dostarczyć    organizmowi    potrzebne   składniki  musielibyśmy   spożywać żywność z  odpowiednio  czystych  ekologicznie plantacji i  zjadać je w wielkich ilościach.

Aby dostarczyć organizmowi potrzebne składniki musielibyśmy spożywać żywność z odpowiednio czystych ekologicznie plantacji i zjadać je w wielkich ilościach. Byłoby to  prawdopodobnie  kilka kilogramów  mieszanki  składającej  się z 15-20 różnych roślin,  owoców,   produktów  zbożowych  i  białka.   W  praktyce  jest  inaczej. Jeśli  Twoje  życie  ma  dla  ciebie  taką  wartość  jak  moje  dla  mnie,   to  powinieneś  się upewnić, czy pobierasz z pożywienia to wszystko, co  jest  potrzebne  twojemu  organizmowi. Jeżeli  okaże  się  inaczej,  czym  prędzej  należy uzupełnić dietę suplementami:  witaminami  i  minerałami w tabletkach czy płynie. Zaręczam, że nie dożyjecie 100  lat w dobrej kondycji, jeśli nic będziecie spożywać odpowiedniej   ilości   i   jakości   dodatków   spożywczych. Jeśli chodzi o minerały sytuacja  jest  wręcz  dramatyczna. Witaminy  są  wytwarzane przez  rośliny,  minerały  – niestety, nie. Pobierane  są  one  przez  rośliny  z  gleby i wody. Bardzo często  jednak  ich  tam nie ma,  bowiem  gleby  są  wyjałowione, zanieczyszczone ołowiem,  innymi  metalami   ciężkimi  i  radioaktywnymi. W  1936  roku  Senat   amerykański  na  II  sesji  74   Kongresu  wydał   Dokument  nr  264 stwierdzający,  że  ziemia   w   USA  jest   bardzo  uboga,  wręcz   pozbawiona  minerałów.  Tak  niestety,  dzieje  się  na  całym  świecie.  Czy  sytuacja  od  1936 roku  poprawiła  się ?  Raczej  nie.  Wręcz   przeciwnie.

Zn -Cynk  jest niezbędnym składnikiem ponad 200 enzymów, które uczestniczą w procesach trawienia, rozmnażania i gojenia się ran, niezbędny we wszystkich reakcji enzymatycznych w mózgu, pomocny w usuwaniu z organizmu pierwiastków ciężkich (np. kadm, rtęć i ołów)

Podczas  sztucznego  nawożenia   dostarczamy  glebie  tylko  trzy  podstawowe  składniki: nitrogen,  fosfor i potas. Są  one  potrzebne  do  wzrostu roślin, co jest  ważne szczególnie dla rolników   bo nie zarabia on na zawartości witamin w swoich plonach, lecz na ich ilości. Wystarczy  5-10 lat  aby przy braku odpowiedniego nawożenia  całkowicie wyjałowić glebę ze wszystkich  znajdujących  się  tam składników. Jeśli z gleby wyciąga się 60 składników, a dostarcza tylko trzy,  to bilans jest całkowicie zachwiany.  Możesz  to porównać z  twoim kontem w banku. Pomyśl, co stanie się, jeśli będziesz z niego więcej wyciągał niż wkładał. Musimy   zatem  uzupełniać  nasze   pożywienie   witaminami i   minerałami  spożywanymi w  innej  postaci. Dawniej  dieta  ludzka  bazowała  tylko  na  płodach ziemi, której nie nawożono sztucznymi nawozami.  Robiła  to natura. Ludzie żyli wśród wielkich rzek, nawadniali swe pola wodami spływającymi  z  gór.  Starożytni modlili się nie  tylko o deszcz, ale i o powódź, gdyż dzięki temu  gleba  była  wzbogacana   minerałami.W  dalszej części pragnę  państwu uświadomić  jakie  spustoszenie  w  organizmie  powoduje niedobór  minerałów. Brak  wapnia  może spowodować, czy choćby mieć wpływ na powstawanie aż 140 chorób. Jedną  z  nich  jest reumatyzm. Jest on na 10 miejscu w USA wśród chorób powodujących śmierć.  W  bardzo  ciężkich   przypadkach   pacjentom  wymienia  się  stawy.  Zabieg  ten kosztuje  około  35  tysięcy  dolarów.

LUDZIE  BOJĄ  SIĘ  ŚMIERCI, WIĘC ZA  LECZENIE  GOTOWI  SĄ  PŁACIĆ OGROMNE  SUMY, A  PRZECIEŻ  WYSTARCZY  DOSTARCZYĆ  ORGANIZMOWI  ODPOWIEDNIĄ  DAWKĘ  ŁATWO PRZYSWAJALNEGO   WAPNIA   W   NATURALNEJ   POSTACI

Zwierzęta nie chorują na reumatyzm dlaczego? Bo farmer nie ma 35 tysięcy dolarów aby zapłacić za operację jednego kolana krowy. Załóżmy, że rolnik wzywa do chorego zwierzęcia specjalistę, czyli weterynarza. Ten po zbadaniu pacjenta stwierdza reumatyzm i mówi: – Jak chcesz, to ja ci go zoperuję za 120 – 140 tysięcy dolarów. W tym momencie farmer wyciąga broń i strzela do byka, czy krowy. Ale tak naprawdę to rolnik nie dopuści do reumatyzmu u swoich zwierząt, ponieważ daje im codziennie wapń. To go kosztuje parę groszy.

Człowiek, niestety, kieruje się fałszywie pojętą oszczędnością, a skutki są fatalne i dla jego zdrowia i kieszeni.

BÓLE KRĘGOSŁUPA CZĘSTO MOGĄ BYĆ SPOWODOWANE BRAKIEM WAPNIA W ORGANIZMIE. LEKARZE PRZEPISUJĄ WTEDY ŚRODKI PRZECIWBÓLOWE, KTÓRE ŁAGODZĄ CIERPIENIE, ALE NIE LECZĄ PRZYCZYNY

Wyobraź sobie taką sytuację: źle dokręciłeś korek wlewu oleju w swoim samochodzie. W czasie jazdy cały olej został wychlapany, a w aucie zapaliła się czerwona lampka. Ponieważ światełko po pewnym czasie zaczyna cię denerwować, więc odcinasz kabelek doprowadzający światło tej lampki.

Jak daleko w ten sposób dojedziesz ? Czy nie przypomina ci to sytuacji z tabletkami przeciwbólowymi ?

Na Sód – reguluje gospodarkę wodną naszego ciała, bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, utrzymuje odpowiednie ciśnienie w naczyniach 

Ca Wapń niezastąpiony dla prawidłowego rozwoju i budowy kości oraz zębów, wspomaga proces krzepnięcia krwi, pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego i uczestniczy w kolejnych 140 reakcjach w organizmie (np. przy trawieniu białek i tłuszczy, czy też wchłanianiu minerałów)

P Fosfor jest niezbędnym składnikiem ponad 200 enzymów, które uczestniczą w procesach trawienia, rozmnażania i gojenia się ran, niezbędny we wszystkich reakcji enzymatycznych w mózgu, pomocny w usuwaniu z organizmu pierwiastków ciężkich (np. kadm, rtęć i ołów).

Zwróćcie  uwagę na fakt,  że kiedy zapyta się firmę produkującą  karmę dla zwierząt  jakie są w  jedzeniu suplementy,  to okaże się,  że jest  tam ponad  40 składników odżywczych, witamin  i  minerałów.  W  jedzeniu przygotowywanym   dla   szczurów   jest  28   takich składników.  Zakładam  się  z  każdym  z  was, że  nie  znajdziecie  dziś  formuły, jeśli  chodzi o zestawy  spożywcze  dla  dzieci,   które  zawierałaby   więcej  niż   potrzeba   ważnych  dla organizmu  suplementów.  To  wręcz  kryminał.

Chcę  wam  jeszcze  opowiedzieć  o  bardzo  ciekawym   zdarzeniu.  Otóż  kiedyś, wykładając   na   Uniwersytecie   w   stanie   Michigan,   poznałem   człowieka,  który  jest właścicielem przenośnej ubikacji.  Opowiedział, co w  nich znajduje wśród nie strawionych przez  ludzki  żołądek  resztek.  Zawartość  pojemnika  przenośnej toalety, zanim zostanie wpuszczona  do  kanału  przechodzi  przez filtry,  na których zatrzymują  się rzucane przez dzieci   do  muszli   kamienie   oraz   wszelkie   nie   rozpuszczone   sokami   żołądkowymi substancje. Mój  rozmówca   zaprowadził  mnie   do  swojego   warsztatu  i  pokazał  stertę czegoś, co nazwał witaminami i  minerałami. Zapytałem go  skąd on to wie,  że to witaminy. Odpowiedział,  że  na  tym  jest  przecież  napisane  np.  multiwitamina.

Mn Mangan  wpływa na aktywację dużej ilości enzymów, minerałowi witamin, istotny przy procesie wytwarzania hormonów płciowych dla funkcji hormonalnej gruczołu tarczycy, wpływa na regulację cukru we krwi, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego, wykazuje działanie przeciwutleniające

Wiele firm produkuje  witaminy, które źle  rozpuszczają się zarówno w wodzie, jak i w soku żołądkowym.  Jeśli  na  opakowaniu  przeczytacie  np.  tlenek  żelaza  Fe  Acide, czyli  po  prostu  rdza,  to nie zawracajcie  sobie głowy  takimi  suplementami i nie obciążajcie nimi żołądka. To  jest  nieprzyswajalne.  Lepiej   polizać   jakiś   zardzewiały   płot   lub   samochód.Właściwą  formą  żelaza  jest Fumaran  Żelaza.

Podobnym  przykładem  jest  Calcium,  czyli  wapń,  który  bardzo  tanio  możemy  kupić w każdej  aptece.  Jest  to  źle  przyswajalna  forma  wapnia. Prawidłową  formą  jest  Calcium  Magnesium,  czyli   wapń z zawartością magnezu,który wpływa na   prawidłową  przyswajalność  potrzebnego   składnika.

Ktoś  może   uważać,  że  te  składniki  są  dostępne  w  sposób naturalny. Są  przynajmniej cztery  powody,  dla  których  nie możemy asymilować wszystkich potrzebnych składników z  pożywienia:

Mg  – Magnez  uaktywnia około 300 reakcji enzymatycznych, pomocny materiał budulcowy tkanki kostnej, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór może objawić się jako angina, osteoporoza i arytmia serca

1.  Musielibyśmy  spożywać  bardzo  duże  ilości   warzyw  i   owoców,  produktów  zbożowych     i  białka,  przy  założeniu,  że  zawierają  one  właściwe   ilości  suplementów. Kupowane  w  sklepach  produkty  są   bardzo  ubogie  w   składniki  mineralne,  a  wręcz pozbawione  ich,   na  co  wpływa  wiele  czynników,  m.in.:

2.  Transport   i   przechowywanie.   Produkty   spożywcze   często    pokonują  daleką  drogę  między   producentem   a   Twoim   stołem.  Podczas  tej   podróży  mogą  utracić  część  zawartych         w  nich  witamin.

3.  Mycie  i  gotowanie.  Wiele  witamin  rozpuszczalnych w wodzie jest  wrażliwych na  działanie  wysokiej   temperatury,   kwasów   i  związków   alkalicznych.  Na  przykład  brokuły  mogą   utracić     40 %   witaminy  C   podczas   pierwszych  10  minut   gotowania.

4.   Przetwarzanie.  Ceną,  jaką  płaci  nasz  organizm  za   wygodę  korzystania  z  przetworzonej  żywności jest gorszy stan odżywienia. Mrożone warzywa często zawierają do  50 %  mniej   witaminy  C niż  świeże.  Mielone  ziarno  zbóż  traci  niejednokrotnie  do 90 %  zawartych  witamin.

Produkty  mogą  być  skażone   substancjami   rakotwórczymi,   co  w  dobie   tak   dużego zanieczyszczenia  jest  wręcz  oczywiste.  Sklepy ze zdrową żywnością nie zawsze oferują pełnowartościowe   produkty,   zdarza  się,  że   są   one  niewiadomego   pochodzenia.

WITAMINY  I  MINERAŁY  TO  NIE  ANTYBIOTYK,  KTÓRY  BIERZESZ  PRZEZ  TYDZIEŃ, GDY JESTEŚ CHORY, A  POTEM PRZESTAJESZ.

JEŚLI  CHCESZ CIESZYĆ SIĘ DOBRYM ZDROWIEM I  KONDYCJĄ  PRZYJMUJESZ JE STALE. SUPLEMENTACJE KOŃCZYSZ, GDY  KOŃCZY  SIĘ  ZAPOTRZEBOWANIE  TWEGO  ORGANIZMU  NA  TLEN.  JEŚLI  TWOJE  ŻYCIE  JEST  DLA  CIEBIE   WAŻNE, ZADBAJ O SWÓJ ORGANIZM,   DOSTARCZAJĄC  MU POTRZEBNYCH  SKŁADNIKÓW  PRODUKOWANYCH  PRZEZ  NAJLEPSZE,  SPRAWDZONE  FIRMY.

Jest  ich  bardzo dużo, ale niewiele  produkuje  naturalne,  nie syntetyczne naturalne i wchłaniane   suplementy.  Niech  cię  nie  zwiedzie  napis  na  opakowaniu, czy zapewnienie sprzedawcy,  że produkt jest  w  100 %  naturalny,  bo  w  USA,   Kanadzie  i  wielu  innych   państwach   prawo  nie zabrania   umieszczania   takich   napisów,   jeśli   tylko   jeden   składnik   jest   naturalny. Zdarza  się  również,  że  główne  składniki  takiego  suplementu  są  naturalne  w  100 %, ale  aby  je  połączyć  w  tabletkę używa  się chemicznego  lepiszcza, które  w dużym stopniu dyskwalifikuje  dany  produkt   jako  naturalny.

 Se  – Selen  świetny przeciwutleniacz, wspiera poprawny wzrost i zdolność rozrodczą, łączy ze sobą pierwiastki ciężkie i uniemożliwia w ten sposób ich sedymentację w organizmie.

Podobnie   ma  się  sprawa  z  barwnikami chemicznymi,   dodatkami   zapachowymi    lub   kolorystycznymi.    Warto   zwrócić  na  to uwagę  kupując,  a  następnie   zażywając  suplement.   Należy    też   sprawdzić,   czy  dana  firma   posiada   własne   plantacje,   gdzie  one   się znajdują  oraz  w  jaki  sposób  prowadzone  są  uprawy.  Firmy,  które  swoje  suplementy  produkują  z  roślin,  warzyw   i   owoców   pochodzących   z   obcych   plantacji,  nie  mają kontroli  nad  procesem  produkcji. Należ  poznać historię rozwoju danej firmy i tradycje,  zaplecze badawcze,  system kontroli jakości  i  wielkość  produkcji  oraz  rynek  odbiorców.

NATURALNE I WCHŁANIANE SUPLEMENTY,  WITAMINY  I   MINERAŁY  TO  NAJLEPSZE  I  NAJTAŃSZE  UBEZPIECZENIE I WARTO SIĘ NIMI ZAINTERESOWAĆ NA STAŁE .

IM  SZYBCIEJ  TEGO  DOKONASZ,  TYM  WIĘKSZĄ  MASZ  SZANSĘ  CIESZYĆ  SIĘ  DŁUGIM  ŻYCIEM   W  ZDROWIU  I  DOBREJ   KONDYCJI. CZEGO  Z  CAŁEGO  SERCA  WSZYSTKIM  ŻYCZĘ.